Rotterdam is een diverse stad, al eeuwenlang. Kooplieden, werkzoekenden, studenten en vluchtelingen – uit binnen en buitenland – kwamen naar de havenstad aan de Maas.
Volgens CBS-cijfers uit 2015 heeft iets meer dan helft van de Rotterdamse bevolking een migratieachtergrond. Deze Rotterdammers zijn afkomstig uit 206 verschillende landen.
Rotterdam is officieel een stad waarin geen enkele groep meer in de meerderheid is. Dit wordt ook wel ‘superdiversiteit’ genoemd. Er wordt verwacht dat de diversiteit nog gaat toenemen in de toekomst.
Daarnaast zijn de groepen niet homogeen ook al komen mensen uit hetzelfde land. Binnen de groepen zijn er etnische, culturele sociaal-economische, politieke en religieuze verschillen.
In Rotterdam behoren de Turkse, Surinaamse, Marokkaanse, Antilliaanse, Kaapverdische en Poolse Rotterdammers tot de grootste groepen, maar niet alle Poolse arbeidsmigranten werken bijvoorbeeld in de bouw of in het Westland. Sommige zijn voor studie naar Rotterdam gekomen of werken in de ICT. Marokkanen kunnen ook politiek vluchteling zijn in plaats van kind van een gastarbeider.
Bevolking met een migratie achtergrond van Rotterdam naar 18 herkomstgroepen, januari 2015. Bron: Basisregistratie Personen. Uit rapport: Maasstad aan de monitor.