Terug naar overzicht
Group of People at Festival

Achtergrond van het hindoeïsme

Het Hindoeïsme is genoemd naar de rivier de Indus in India, en het bestaat al zeker vierduizend jaar. Hindoes vereren geen stichter en hebben geen centraal gezag dat precies omschrijft wat ze moeten geloven. Ze beschouwen hun godsdienst als de eeuwige leer.

Tegenwoordig is tachtig procent van de Indiërs Hindoe (dat zijn ruim 900 miljoen mensen). Ook wonen er zo’n vijftig miljoen Hindoes in Nepal, Bangladesh, Zuid-Afrika, op Sri Lanka en Bali, en in de westerse landen.

In Nederland wonen ruim 200.000 Hindoes, waarvan er ongeveer 15.000 uit India komen. Verreweg de meeste Hindoes in Nederland zijn van Surinaamse afkomst. Hun voorouders zijn ooit van India naar Suriname gebracht om daar te werken. Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 kwamen zij naar Nederland. Deze groep heet Hindoestanen.

Daarnaast zijn er duizenden mensen in ons land die hun inspiratie uit het Hindoeïsme halen, bijvoorbeeld omdat ze veel met yoga bezig zijn. Ook bestaat er de Hare Krishna-beweging, die je wel eens tegenkomt in de grote steden. Ze zijn in het oranje gekleed en leven volgens strenge regels.

Geef je op voor onze nieuwsbrief

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en de Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Hou contact met ons