Het protestants christendom is een kleurrijk palet. ‘Protestant’ is eigenlijk een verzamelterm voor alle kerken die niet rooms-katholiek of oosters-orthodox zijn. Onder protestanten rekenen we de hervormden, gereformeerden, lutheranen, anglicanen, baptisten, pentacostals, en nog vele andere… Er is dan ook een breed palet aan beleving en vieren. Het geloof beweegt zich tussen zeer behouden (‘streng’) tot vrij, tussen conservatief en progressief.
Voor veel is de persoonlijke relatie met God en Christus belangrijk. Anders dan bij rooms-katholieken wordt die verhouding met God en Christus niet bemiddeld door Maria of de heiligen, maar is ze direct. Mede daardoor voelen protestanten zich verantwoordelijk voor hun eigen keuzes. Ook kunnen ze hun geloof vaak goed verwoorden.
De gemeenschap is heel belangrijk voor protestanten. Het samenkomen in erediensten in de kerk of het samen leren, versterkt het gevoel van samen op weg zijn naar Gods toekomst. Naastenliefde, zeker ook buiten de eigen kring, wordt volop gepraktiseerd. De eigen rol in de samenleving wordt sterk ervaren. Protestanten voelen zich persoonlijk aangesproken om iets goeds van hun leven te maken.
De Bijbel – het Woord van God – staat bij veel protestanten centraal. Veel kerken zijn daarom ook sober ingericht. De focus ligt op de woordverkondiging in het lezen van de Bijbel en de preek. Maar er zijn ook een groeiend aantal protestantse kerken die de gehele kerkdienst als verkondiging van Gods Woord ervaren. Oude rituelen krijgen daar een nieuw leven.